torsdag den 24. februar 2011

Det basker og kravler... (Maldiverne)




Den første aften sad vi på terrassen og lyttede til havet, der blev brudt mod koraløens kyst ganske få meter fra os. Det var blevet mørkt - solen går jo ned kl. 6 her hele året rundt. Pludselig gik det op for os, at sandunderlaget omkring os var levende - af noget der ved første øjekast lignede en hær af snegle. Men det er ikke snegle. Inden i hvert sneglehus gemmer sig en lille besætter af en krabbe. De findes i alle størrelser sneglehus - og krabbe. Vi aner ikke, hvad det er for nogle krabber - det må vi jo se at finde ud af. Men de er vildt morsomme. Krabberne er ikke helt gode til at lege snegle. Når man nærmer sig, prøver de at ligge helt stille, men det lykkes altid først lige efter, man har set dem. De ville med andre ord ryge ret hurtigt ud af stopdans.






Da vi fik vores vaccinationer, fordi vi skulle til Maldiverne, sagde lægen: "Nu må I passe på flagermusene". Vi syntes, det lød lidt usandsynligt, men pludselig dykkede en skygge ned fra én af palmerne. Det var i virkeligheden helt lydløst. Men underligt pludselig helt uventet at se sådan et dyr, som man kun har set før i fjernsynet. Det må være det, man kalder en flyvende hund. De er i hvert fald store og begynder at baske fra træ til træ inde midt på øen, når aftenen begynder at nærme sig. I første omgang kan man ikke lade være med at synes, de er lidt uhyggelige - men når man ser lidt nærmere på dem, er de faktisk ret søde... Men de er svære at fotografere...










Heldigvis er der ikke slanger og store edderkopper på de her øer - de har ikke klaret at komme over vandet. Men gekkoer har tilsyneladende evnen til at komme drivende på flydende ting fra ø til ø. Og uden de videre store naturlige fjender kan der ret hurtigt komme mange af dem... Vi har en baby-gekko boende på og omkring vores hus - den venter som regel på os ved hoveddøren, når vi kommer hjem - og om aftenen kravler den rundt omme ved terrassen. Den er nok lidt nysgerrig på, hvad vi er for nogle. Når man nærmer sig en gekko, løber de altid op i et træ. De fleste af dem er i den forventelige øgle-agtige farve, men der er nogle af dem, der er i gule og rød-brændte farver. De ligner lidt nogle skrumpede drager, der render rundt på øen og hygger sig.